Carnaval van Curacao

Het Carnaval van Curaçao is bepaald niet beperkt tot de eigenlijke carnavalsdagen. De feestelijkheden beginnen meestal al in de eerste week van januari. Dan trekken carnavalsgroepen al dansend door de straten. Ook organiseren ze zogeheten jump-ups (in de openlucht) en jump-ins (overdekt). Dit alles is bedoeld om geld in te zamelen voor deelname aan de grote carnavalsmarsen, tijdens het eigenlijke carnaval.

De carnavalsweek begint met een parade door kinderen, de grote parade wordt gehouden op carnavalszondag en op de laatste dag is er een grote Farewell Parade. Dit is tropisch carnaval in optima forma: kleurrijk, uitbundig en muzikaal. Het carnaval gaat gepaard met een Tumba Festival, waar de beste lokale componisten, zangers en muziekgroepen optreden. Tijdens dit festival wordt het officiële carnavalslied van dat jaar gekozen, een enorme eer. Er is een apart Tumba Festival voor kinderen. Ook daar wordt een winnend liedje gekozen dat gezongen wordt tijdens de kinderparades.

Het carnaval wordt afgesloten met het verbranden van Rei Momo. Deze pop gevuld met stro is het symbool van het kwade: zonden, ongeluk en onvruchtbaarheid. Deze verbranding vindt plaats na de Afscheidsmars (Marcha di Despedida) en gaat gepaard met vuurwerk.

De details van het actuele carnaval vindt u op een website van het Curaçaose Bureau voor Toerisme: Carnaval van Curaçao

 

 
goto E-Smart.nlgoto Beheren